Seilforeningen fyller hundre

 

(16.01.19) 18. februar er det 100 år siden Soon Seilforening ble stiftet. Jubileumsfesten holdes 9. mars for medlemmer og innbudte gjester, i foreningens lokaler i klubbhuset Neptun. En viktig plass i den lange historien har forsamlingslokalet Klubben, som på bildet er under bygging i 1923. Bildet er illustrasjon til en lengre artikkel i vårt arkiv som gjennomgår hovedtrekkene i foreningens gjøremål. Og noe som ikke kan stikkes under en stol ved hundreårsmerket: SIF har ikke alltid hatt seiling på programmet. Hele 40 års landligge som selskapsklubb var protokollført da det igjen ble satset på konkurranseseiling. 

GAMMELT skal VISE NYTT

(27.11.18) Det spennende prosjektet for i hovedsak å tilbakeføre baksiden av Huitfeldtgården med et nybygg i gammel stil, bruker både skisser og gamle fotografier for å underbygge ideen. Dette er ett av fotografiene som man kan se i en digital brosjyre-presentasjon. En samleside med store arkitektkisser og fotografier er nå i arbeid på Herison.no. Til de innslagene som er lagt inn så langt, mangler det tekst til de fleste. Vi har likevel valgt å åpne siden for visning. Prosjektet blir ellers behørig presentert på denne samlesiden som oppdateres i Lokalmagasinet.no

 

Hva heter eplene?

 

(25.10.18) Hvilke eplesorter som finnes i gamle Sonshager er blitt et interessant tema med utgangspunkt i denne artikkelen i Herison.no. Senere har Lokalmagasinet.no publisert en nyhetssak om bl.a. en gammel sort Sonsepler som skal gentestes.

 

Temaet har også funnet veien til sosiale medier. Dette fine epletreet i høstfarger står i hagen til Liv Følling i Storgata 45 og er et av bildene i enda en reportasje i Lokalmagasinet.no.

 

Siste del fra besøket hos Følling løfter redaksjonen hit der alt startet, og her skal vi da snart se i stort format hvordan denne eplesorten ser ut sammen med en kvist fra grenen der den vokste. Følling har også gitt oss en detaljert beskrivelse av sorten og egenskapene den har. Dette er selvsgt også noe vi skal dele med leserne her. 

 

Klenodier fra en storhetstid

 

(01.09.18) Mange klenodier fra hermetikkindustriens storhetstid i Son vil bli å se på en side som nå bygges opp på Herison.no. Her er en forsmak. Følg med!

 

Vi benytter samtidig anledningen til å trekke fram en side som det nok ikke er så mange som har fått med seg en side med store bilder av tre flotte etiketter fra denne tiden. En fryd for øyet mens vi venter! 

 

Om bruken av høyremargen

(15.09.18) Datatekniske endringer hos vår leverandør av publiseringsløsning gjør at ordningen med nyhetslenker i høyre spalte ikke kan videreføres. Ordningen er imidlertid fra 15.09. og inntil videre halvveis intakt ved at vi har beholdt hovedlenkene, altså til de fem kildene.

 

Det vi hadde var opprinnelig en automatisert, løpende nyhets-grabbing som var forankret hos leverandøren Info Helgeland. Etter enn tid støtte ordningen på datatekniske overføringsproblemer knyttet til selve kilden.

 

I påvente av en løsning, har vi hatt en ordning der nyhetslenker fra fem store nasjonale nyhetsleverandører har vært kopiert og limt inn. Leverandøren legger nå sin nyhetsgrabbing over over på plattformen WordPress. Premissene for vår bruk av lenkene forsvinner dermed.

 

Det vurderes nå hvordan høyremargen best kan benyttes på lang sikt. 

Hei du, se INNI MEG DA!

 

(03.09.18) Atskillig forsinket bygger vi nå opp en side med de beste bildene fra den flotte veteranbilutstllingen på torget under Kulturdøgn Soon 2018. Og vi er kommet så langt med den tidkrevende utvelgelse og redigering av svært mange opptak, at vi kan putte på en smaksprøve her på forsiden. Overskriften bare bød seg fram ut fra motivet. Siden med ti store bilder og bildetekster er nå åpnet for visning. (Foto: Svein-H. Strand) 

 

STORE malerier i Birkelandgården

 

 

FOTO: Hans Erik Lian

 

(18.08.18) I Birkelandgården åpner Mona Lian fredag 24. august en maleri-utstilling som kan ses til og med mandag 27. august. Min stil er variert, men jeg er spesielt opptatt av mennesker, særlig ansikter. Jeg maler som oftest med akryl, olje og eggtempera. I tillegg blander jeg teknikker og bruker andre elementer. Som ekte rust-pigment, forteller hun i en epost. Jeg elsker å male store bilder og er mest kjent for mine store portretter, sier Mona Lian, som i sosiale medier bruker kunstnernavnet namoArt. 


Odd Birkeland, Sooning - en HUNDREÅRS-MARKERING

 

 

(19.07.18) Det er i dag 100 år siden den store Sons-entusiast Odd Birkeland, med talenter over et bredt felt, ble født. Bør han huskes mest for Soon Weekend-arrangementene på 1950- og 1960-tallet? Eller for de 13 kortfilmene, Sonsfilmene? Antakelig begge deler! Og for det store spennet det er herfra og til hans unike sildeprodukter. Dette og mye, mye mer kan du lese på en side vi har satt sammen til jubileet, og med bilder som her blir vist offentlig for første gang. 

 

Det var rene friluftsteateret!

 

(17.07.18)  Det ble rene friluftsteateret da Kystkultursenterets venner arrangerte Sjørøverdag 14. juli. Her ankommer sjørøverskuta "Koggen" av Son til museumsbrygga, der mange håpefulle sto og ventet. Kaperkaptein Alex den infernalsk grusomme forbereder her fortøyningen. Han med rødt skaut på hodet er ingen ringere enn Kjel Smell. Med medbrakt saluttkanon viste det seg etter hvert at han bærer sitt navn med rette! Det var en virkelig stor dag, og været var selvfølgelig en typisk 2018-tapning: Tørr og varmende. Vi deler på dekningen av begivenheten med Lokalmagasinet.no, og starter her med dette, som LM ikke har. Mer kommer både her og der. (Foto: Svein-H. Strand)  
 

Sommerutstillingen 2018:

Nytdannede fra Kunsthøgskolen

(15.06.18) Årets sommerutstilling i regi av Vestby kunstforening blir en debutantutstilling der fire nyutdannete studenter fra årets avgangskull på Kunsthøgskolen i Oslo presenteres sammen med to av sine veiledere. De fire unge kunstnerne kommer fra hver sin avdeling: metall (smykker), keramisk kunst, tekstil og grafisk kunst.
 
Utstillingen er delvis basert på eksamensarbeidene deres, delvis på arbeider som viderefører og utfyller deres tanker og ideer.

 

Dersom du er, eller blir medlem av Vestby kunstforening før utstillingsstart, inviteres du til en Kunstsalong kvelden før, torsdag 28. juni kl.19, i Soon Seilforenings lokaler.
 
Dette blir blir en mulighet til å bli bedre kjent med kunstnerne og arbeidene deres før utstillingen åpner. Det blir et uformelt møte med litt servering, der kunstnerne selv vil gi informasjon om sine arbeider.

 

Selve Sommerutstillingen 2018 åpner fredag 29. juni kl. 17, med servering og en kort orientering om kunstnerne og deres arbeider.

Styret i Vestby kunstforening ønsker vel møtt til Kunstsalongen og Sommerutstillingen 2018, og tror alle kan se frem til en interessant og spennende utstilling, sier styreleder Ellen Marie Rode Skaflestad. 

 

OG HER ER PLAKATEN

 

Son-malere, båtbyggingen, LØRDAGER MED BLEKKULF

 

(21.05.18) Aktiviteter for barn rundt det levende miljø i vannkanten sammen med Blekkulf på lørdager. Det var den store overraskelsen da Son Kyst-kultursenters venneforening presenterte årets sommerprogram. (Se reportasje i Lokalmagasinet.no.) Med Blekkulf selv til stede, ble et gruppebilde med ordfører Tom Anders Ludvigsen (t.v.) og venneforeningens leder Tom Braaen et krav fra den frammøtte lokalpresse. Sesongen byr ellers på en endret utgave av fjorårets faste utstilling "Malerne i Son ved forrige århundreskifte". Seks malerier fra like mange kunstnere er nye. En detaljert oversikt over disse kommer her. Vi forbereder også en oversikt over samtlige opplevelsestilbud. En utstilling rundt båtbyggertradisjonene i Son blir et klart trekkplaster. Det blir selvsagt også ulike aktiviteter på betemte dager.
 

Nasjonaldagen ble av beste merke

 

 

Nasjonaldagen i 2018 går inn i Son-historien som en av de beste. Kanskje den aller beste når vi ser bort fra det som skjedde under fellesprogrammet for Vestby kommune i forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014. Trolig har det aldri vært så mange mennesker samlet i Son sentrum 17. mai som denne gang. Som tidligere, deler vi plass for fotoreportasjen med Lokalmagasinet.no. Vi har nå, 18. mai, klar en side med sju bilder som kan gjengis i større format enn i LM. Bildetekster har vi dessverre ikke hatt tid til å lage, så langt. (Foto: Svein-H. Strand) 

 

Lekkertgammelt på FORD A-SAMLING

 

(06.05.18) På en fin maisøndag kom de trillende én etter én, rundt 20 eksemplarer av Fords A-modell fra årene 1928-1931. Son og Vestby var i år valgt som samlingssted i A-modellklubbens "vårløp". Det ble det mange fine bilder av for vår fotograf Sturla Strand. Her er ett av motivene du kan se på en side med ni store bilder.

 

FOTOGRAF PÅ GAMLE STIER

Foto: Sturla Strand 

 

 

(09.04.18) Et sjeldent bilde fra kommandobrua på "Borgen".  Bildet tilhører Sidsel Grue, som har gitt Herison.no og Lokalmagasinet.no førsterett til å publisere det. Hennes far Thorleif Grue arbeidet i Oslo og var på vei fra Son til jobb med DS "Oscarsborg I" om morgenen 9. april 1940. Ombord var hans far Ragnvald Oliver Olsen kaptein. LES HELE DENNE SAKEN HER.

 

Ny lang sesong for Oslo-båten

Til komplett rutetabell Son-Aker Brygge 

 

 Noen ganger sier et bilde MER ENN ORD 

 

Da Kjøvangen var et levende LITE FISKERSAMFUNN

 

(10.03.18) Flott tilvekst i dag til samlingen FOTOGULL FRA GAMLE DAGER! Et sjeldent glimt fra tiden da de fastboende i Kjøvangen utgjorde et lite fiskersamfunn. Bildet er fra Tone Solheims private samling, fra oppveksten i Kjøvangen. Les mer om dette og se større bilde.

 

Pene tall for Herison.no:

15.000 besøk med 47.200 sidevisninger i fjor

(28.02.18) (Illustrasjon: Troll i båt/Finn Hald) Trafikken på Herison.no tok seg pent opp i fjor og har økt ytterligere de to første månedene av 2018.

 

Det ble registrert like under 15.000 besøk gjennom året. Av dette ble unike besøk (første dagsbesøk fra en og samme IP-adresse) summert til 7350.

 

På besøkene ble det gjennom året lastet ned til sammen 47.222 sider.

 

Dette viser et nokså normalt bruksbilde for norske nettsteder som arbeider på journalistisk basis.

 

Årets beste måned var mai med 1650 besøk og 5280 sidevisninger. Det ble da lastet ned 3,2 sider i gjennomsnitt per besøk, omtrent som for året under ett.

 

Facebook-siden Her i Son sender nå stadig flere lesere hit, og den er tiltenkt en viktig rolle framover for begge våre nettsteder.

 

Postens historie i Soon/Son 

(29.12.17) Så utrolig fort enkelte ting blir historie, ikke minst rundt offentlige tjenester som Posten! I 2002, da Lokalmagasinet.no ble født, ble 1555 Son postkontor i Atlantic-senteret nedlagt. Posten begynte da å gå over til Post i butikk. Det ble først bestemt at postfunksjonene skulle flyttes til en bensinstasjon på Tegneby ved gamle E 6, flere kilometer utenfor Son. LES MER.


 FINERE BILDER AV OG FRA SON!

 

(17.11.17) Vi har oppdatert og "frisket opp" noen av samlingene med store bilder på Herison.no. Opptakene er omredigert, og de har jevnt over fått et lysere preg. I serien HYTTER, HUS OG HAGER I SON, er det også kommet til to nye bilder, bl.a. fra Laboveien 7. Her kan du se hele samlingen.

 

 

Og uten hjelp fra redaksjonen har samlingen FOTOGULL FRA NYERE TID klatret som et skudd på statistikken for sidevisninger i november! Samlingen er nå også beriket med dette flotte bildet av kunstmaler Arne Samuelsen i sitt atelier i Dørnberger-huset. Denne samlingen ser du her. 


Fotosamling: 100 års-markeringen på Labo

 

 

(08.11.17) Etter en smule problemer med bl.a. redigeringsverktøyet, er det nå åpnet for innsyn i samlingen med store bilder fra 100 års-markeringen for Soon Idrettsforening på Labo stadion. Noen av bildene har tidligere vært vist i lite format i nyhetseportasjen i Lokalmagasinet.no, men er nå forbedret. Fyldige bildetekster følger med. Herison.no skal markere jubileet med to sider. Først i løypa ligger en fotoserie basert på "hundreårsskuddet". Følg med! 

 

Mer Fotogull fra gamle dager

 

 

(01.11.17. Oppdatert 02.11.17) Artig komponert foto fra den sørligste del av Kolåsveien. Den informative bildeteksten er nå oppdatert med fotografens navn og nytt tiår for opptaket. LES MER og se større bilde.

 

SONSEPLER – hvor sjeldne er de?

 

 

(10.09.17) Sonsepler er en betegnelse som omfatter sjeldne epler fra trær i gamle hager. Men hvor sjeldne er de?

 

 Holocaust-offer minnet 75 år etter arrestasjonen i Son

 

(25.08.17. Oppdatert 09.09.17) (Foto: Svein-H. Strand) Over 75 år etter at han ble arrestert av tysk politi, fikk den tysk-jødiske flyktningen sitt minnesmerke støpt ned i gatelegemet utenfor huset i Son der han bodde med sin familie. Arthur Rosenberg døde i en av de tyske utryddelsesleirene i oktober 1942. Det ble en enkel, men verdig markering da en snublestein ble nedlagt utenfor Feierbakken 6, som det framgår av nyhetsreportasjen i Lokalmagasinet.no.

 

T.v. bak står Anne Kristine Stene, datter av avdøde Sigurd Stene som allerede i 2002 tok opp denne minne-saken. Ved siden av henne står Sigurd Stenes svigersønn Arjo van Genderen som koplet saken opp mot Snublestein-prosjektet da han var blitt folkevalgt i 2015. Bortest t.h. i første rekke: Ivar Gudmundsen, lederen i Soon og Omegns Vel. Der startet prosessen som et trettitalls mennesker bivånet avslutningen på torsdag 24. august 2017.

 

Foran t.v. Son-keramiker Hanne Lunder med en bunke små filt-pynteblomster som tilhørte Arthur Rosenbergs kone Gretchen, og som Bodil Kjørsvik Levin i midten hadde brakt med seg. Bodil er datter av presten Lars Kjørsvik, residerende kapellan i Son under krigen, senere sokneprest i Vestby. Sammen med sin kone hadde presten mye kontakt med flyktningsparet da de bodde i Son.

 

På spontan oppfordring fra Hanne Lunder utenom det offisielle program fikk så det ene av flyktningeparets tre svenske barnebarn, Per Rosenberg, legge ned en av de små pynteblomstene før snublesteinen ble murt ned i gatelegemet. Barnebarnet Gunilla Kyller var også kommet for å delta i høtideligheten. Under armen har Hanne Lunder en norsk-tysk ordbok som tilhørte flyktningeparet. Også den var brakt med av Bodil Kjørsvik Levin og ble overrakt til de frammøtte representanter for Rosenberg-familien.

   

EKTE KJÆRLIGHET I NABOLAGET!

Foto: Sturla Strand

 

(07.08.17) Flere "etasjer" nede og innerst i Lokalmagasinets arkiv har denne saken ligget i årevis og for det meste samlet støv. Det var da mer enn fristende å blåse av støvet og flytte den til Herison.no med sine mer presentasjonsvennlige egenskaper for denne type stoff. Fortellingen om kjøpmann Hans Jacob Hansen og hunden Klang ble opprinnelig publisert så langt tilbake som i 2003, i LMs første hele driftsår. Senere har den hatt noen få "republiseringer" med lenke til på sosiale medier. Samtidig har leserkretsen vokst fra år til år, og mange vil nok ha sitt første møte med historien fra redaktørens nabolag. Allerede en "forhåndspublisering" på Facebook-siden Her i Son i går kveld ga mange visninger før det ble ny dag.   

 

 Om Son i Norsk Ukeblad 1965

 

 

(14.07.17. Oppdatert 15.07.17) Dette er utgangspunktet for den nye Son-boka som Soon og Omegns Vel nå har utgitt. Her er en artikkel om hva vi kan lese i originalutgaven av Norsk Ukeblad nr. 15 i 1965, og med alle de fire reportasjesidene som vi har fotografert fra originalutgaven. Journalist Hans Faye-Lund fikk for øvrig utmerket drahjelp lokal da han forberedte reportasjen. Også det kan du lese om her.

 

OM HUSENE PÅ BILDET

 

(11.06.17) "Fotogull fra gamle dager": Jeg viser til fotografiet i Lokalmagasinet.no sin avlegger Herison.no publisert 22.03.2017. Redaktøren ønsker opplysninger om bygninger m.m. Jeg kan gi følgende opplysninger: LES MER. 

   

 En sjeldent fin samling bokser!

 

(05.03.17) Knut-Erik Lolland Thømt i Rygge har en sjeldent fin samling av ansjosbokser fra Soon Hermetikfabrik AS. Han har nå sendt oss et stort antall bilder av objektene. De beste av disse skal redaksjonen velge ut til et bildegalleri eller en samleside. Vi er allerede i gang, og regner med at dette bildet til nyhetssaken vil bidra til at interessen blir bra stor både i og utenfor lokalsamfunnet. Ansjos fra Soon Hermetikkfabrik AS (1917-1963; var oppkjøpt av Viking Canning Co. Ltd AS, Oslo, da fabrikken brant ned til grunnen i 1965) var en betydelig eksportartikkel i bedriftens gylne år, noe et av objektene vitner om. Hvor mange vet at Norwegian Anchovies fra Soon Hermetikkfabrik er foreviget som reisemat i en amerikansk film? Men hvilken kjent skuespiller er det som spiser? Følg med! Red.

 

Skoglundkollen-feltet:

Klagebrevet fra 43 naboer

(22. og 24.02.17) Alle kan her laste ned det omstridte dokumentet til sin PC.

 

Planområdet er på totalt cirka 100 daa og omfatter eiendommen 137/12, eksisterende hytteområde, syv eneboliger mellom Skoglundveien og Bekkefaret, hele Skoglundveien, Gamle Kirkeveien samt Vollehagen dam/Bjønntjern og Bjørnedammen/Pæra. Planen tilrettelegger for konsentrert småhusbebyggelse på eiendommen 137/12 og frittliggende småhusbebyggelse i eksisterende bolig- og hytteområde. For å sikre amfibiebestanden i området reguleres Vollehagen dam/Bjønntjern og Bjørnedammen/Pæra til naturvernområde. Reguleringsplanen sikrer for øvrig at det etableres områder for lek og opphold samt turveier til omkringliggende friluftsområder. (Kilde: Vestby.kommune.no)

 

Sakens behandling i planutvalget

Kart over arealet med 25 enheter

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

1-0 av 0

 

Felt til fri bruk ...

 

 

HER I SON FACEBOOK

 

OPPTAK FRA KOMMUNE-

STYREMØTER

 

ÅPEN POSTLISTE HOS

VESTBY KOMMUNE

 

NYE BEDRIFTER I VESTBY

Fra januar 2016.

Alfabetisk oppført.

 

BIBLIOTEKNYTT

Lenke rett til nyhetsgruppen

på Vestby kommunes hjemmeside. 

 

LENKER TIL ALLTID
OPPDATERTE FORSIDER:

 

NRK Riks

 

VG

 

Dagbladet 

 

Aftenposten 
 
Dagens Næringsliv

 

 

Bruk kontakt­skjemaet

Kontaktskjemaet kan brukes til både det ene og det andre. 

Opplysningene tilknyttet kontaktskjemaet er oppdatert 11.09.18

 

20 bilder i slidesserien

Slidesløsningen på toppen av Herison.no ser ut til å ha vært et godt valg for et nettsted som vårt, og den skal videreføres som et fast innslag etter Beta-perioden.

 

Denne bildeserien har nå en beholdning på 20. En tilfeldig utvalgt serie vises hver gang hovedsiden åpnes. Vi satser på å finne flere passende motiver som kan legges inn, og en viss utskiftning kan det også bli når vi synes beholdningen er blitt stor nok. Red. 

 

Pjåken.
Foto: Sturla Strand

 

Alicenborg.
Foto: Svein-H. Strand

 

 

Fra Søndre Brevik. Mot Moss.
Foto: Svein-H. Strand

 

EN AVLEGGER

Etter en nøye avveining blant utgiverforetakets registrerte domener, ble det Herison.no som ble Lokalmagasinets første avlegger. 

 

Det ble stadig mer klart at vi trenger et Son-fokusert magasin med plass og design for flere og større bilder.  

Samtidig skal det være oversiktlig og med lett tilgang til stoffet. Med blant annet flotte bildeserier skal vi portrettere Hollenderstaden, og etter hvert også folk som bor her. 

 

Kort sagt: Bilder, reportasjer og artikler. Nyhetene og de viktigste aktualitetene med mer må du fortsatt til Lokalmagasinet.no for å finne.

 

 

Her kan du lese mer om Herison.no. 

 

 

 

   LOVBESKYTTET INNHOLD

 

Innholdet på nettstedet er beskyttet av Lov om opphavsrett til åndsverk. Utenom privat bruk, kan det ikke kopieres herfra – eller på annen måte mangfoldiggjøres – bilder eller tekst uten at et er innhentet tillatelse fra rettighetshaver.

 

Dersom ikke annet er opplyst i forbindelse med publiseringen, er det Herison.no / Strand Prinfo som er rettighetshaver, eventuelt sammen med navngitt fotograf.

 

DOMENET http://www.herison.no eies av Strand Prinfo, Postboks 160, 1556 Son, tlf. 64 95 73 48, mobil 979 38 621. Org.nr.: 946123048.

 

ANSVARLIG REDAKTØR OG UTGIVER: Svein-Harald Strand

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Herison Her i Son Vestby kommune portal startside havn kyst kultur kystkultur opplevelser Oslofjorden Akershus
web: info helgeland